Сурови или печени ядки
Публикувано на: 11.12.2020
сурови или печени

Сурови или печени ядки са по-полезните? Сега ще получите отговора. Вкусовите качества на ядките и несъмнените им ползи за здравето определят тяхното сравнително широко използване като допълнителна храна, приемана обикновено между основните яденета. Здравословният ефект от консумирането на ядки върху човешкия организъм е многопластов: от една страна, го снабдява с основни хранителни вещества (протеини, мононенаситени и полиненаситени мазнини, въглехидрати), от друга страна, разнообразни витамини (от серията В, Е), от трета страна, изключително широк спектър от минерали и микроелементи (желязо, цинк, калций, калий, селен, магнезий, манган, мед), след което следват: фибрите (баластните вещества с растителен произход) и флавоноидите – вещества, регулиращи храносмилателните процеси и обмяната на веществата.
Във всеки вид ядки изброените по-горе съставки участват в различни количества и имат свой специфичен ефект върху работата на отделните системи в човешкия организъм. Ето и някои детайли по тези въпроси.

1) Бадеми: те са признати като доминиращите ядки по отношение снабдяване на организма с хранителни и други полезни вещества като: протеини, витамините Е и B3 (ниацин) и микроелементите калций, фосфор, желязо, магнезий, цинк, селен и мед. Действат позитивно при: респираторни разстройства, сърдечни заболявания, анемия, импотентност, диабет + поддържат здрави зъби и вечно свежа кожа!
2) Бразилски орех: супербогат е на селен (в 100 г орехи има около 2 г селен!), така че консумацията само на 2 ядки дневно е достатъчна да задоволи потребностите на организма! Високо е съдържанието и на елагова киселина, както и на фибрите, но в ядките на бразилския орех има и белтъчини, магнезий, цинк, мед, витамин В1 (тиамин), витамин Е, омега-3 мастни киселини… Ползи: укрепва сърцето, лекува акне, има изключително позитивен ефект върху работата на ендокринната система (по-специално на щитовидната жлеза), нормализира работата на храносмилателната система, подобрява действието на имунната система,

3) Кашу – микроелементите в него са: мед, желязо, цинк, магнезий, калций, фосфор, калий, натрий, а витамините: С, всички от група В, Е и К. В тях има още: фибри, въглехидрати, захари. Както и значително количество олеинова киселина, осигуряваща ниски нива на полиненаситени мастни киселини без съдържание на холестерол в тях. Ползи: високото ниво на магнезия действа подхранващо на: костната и нервната тъкани, регулира работата на мускулите, включително и мускула на сърцето! Цинкът пък има превантивен ефект по отношение на настинките и грипа, тъй като укрепва имунната система, и дори предпазва от рак на храносмилателната система!

4) Лешници: преди всичко са богати на фибри и мононенаситени мастни киселини, съвместното действие на които се изразява в редукция на „лошия“ холестерол и да увеличавана на „добрия“ такъв. Освен това, четворката микроелементи в лешниците – магнезий, калий, натрий и калций – се балансират по начин да приведат в норма артериалното кръвно налягане и да укрепят сърдечния мускул. Още ползи: първо, мононенаситените мастни киселини и мангана регулират съвместно нивото на кръвната захар и така намалява риска от поява на диабет; второ, комбинацията от витамин Е, манган, тиамин, фолиева киселина и други мастни киселини предпазва мозъка от тежки заболявания, депресия, а паметта и концентрацията се подобряват; трето, витамин Е, в комбинация с високото антиоксидантно съдържание в лешниците, има силно възпиращо действие по отношение на появата и развитието на различни форми на рака.

5) Кедрови ядки – богати са на: цинк, магнезий, калций, калий, витамините Е, В2 и В3, желязо, малко захари, но изобилие от мастни киселини, несъдържащи холестерол. Основни ползи: мощни антиоксиданти, поддържат добро функциониране на сърдечно-съдовата система, потискат апетита и други.

6) Шамфъстък – богат е на: въглехидрати, протеини, аминокиселини, мазнини и фибри. Съдържа значителни количества фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, манган, цинк, мед, натрий и селен, както и витамините: А, всички от серията B, С и Е. Трите най-значими ползи от консумирането на тази ядка са: поддържане на здрава сърдечносъдова система; контрол върху теглото; предотвратяване на дегенерацията на ретината.

7) Орехи: изключително богати са на мазнини, белтъчини, витамини (B6, B9 и други от група В). Мазнините в тях са около 65%, а протеините – около 15%. Въглехидратите – под формата на фибри – са относително малко. От микроелементите следва да се посочат: манган, мед, желязо и фосфор. В ореховите ядки има и забележими количества 3-омега мастни киселини и по-специално: първо, елагиновата киселина (с мощен имуностимулиращ ефект); второ, катехини – със силен антиоксидален и антибактериален ефект; трето, фитинова киселина – полезна за редица ежедневно протичащи в организма реакции.
Важно е да се отбележи, че ядките са нисковъглехидратна храна с ниско съдържание на натрий.

А сега да разясним разликата в хранителната стойност на суровите и печените ядки.Принципно, суровите ядки се продават без добавена сол, докато печените са осолени (понякога недопустимо!), с което се увеличава съдържанието в тях на натрий. А за да се изпекат ядките е необходимо, към тях да се добави мазнина, която трудно се абсорбира, поради сравнително високата им плътност. И още нещо, при печенето намалява водното съдържание на ядките, с което се концентрира минералното им съдържание (положителен ефект!), но същевременно намалява съдържанието на водноразтворимите витамини от група B (отрицателен ефект!). Колкото по отношение на вкусовите качества, печените се признават за значително по-вкусни от болшинството техни любители. За съжаление, оставени на въздух, те бързо гранясват и стават негодни за ядене поради неприятната им миризма и загубените вкусови качества!

Като цяло, печените ядки са по-калорични поради допълнително добавената мазнина и са с по-високо съдържание на минерали, но намалява съществено съдържанието на важните витамини от групата B. От своя страна, суровите ядки могат да се окажат заразени със салмонела или/и други бактерии. Затова се препоръчва тяхното обработване на пара или на сух въздушен поток. Друг недостатък на суровите ядки е във високите нива на фитинова киселина и ензимни инхибитори, които блокират усвояването на изключително ценни микроелементи (калций, желязо, магнезий и цинк), а това води до дефицити в хранителния режим. Тук препоръката е ядките да се накиснат във вода и след изсушаването им преобладаващото количество фитиновата киселина изчезва, а отрицателният ефект от инхибиторите се оказва напълно отстранен.

При положение, че сте свикнали да консумирате печени ядки, то спрете да ги купувате от търговската мрежа, а си купете 1 – 2 кг от предпочитаните видове от „борсата“, за да си ги печете в къщи. Така ще контролирате добавена сол (нека да е „морска“) и мазнината, която следва да е устойчива на високи температури, например кокосовото масло, зехтин… Ето обаче, нещо леко стряскащо по отношение на печените ядки – при тяхното печене се отделят химически съединения, за които има изследвания, че са с невротоксичен или/и канцерогенен ефект.
Ако това е така, то като че ли по-добре е да се спрете на суровите ядки, но ще се наложи да отстраните от тях фитиновата киселина и ензимните инхибитори, като ги накиснете във вода – за предпочитане е да е през нощта в продължение на десетина часа (за бадеми, орехи, лешници, шамфъстък), докато само 2 ½ часа – са достатъчни за кашу. А за да ги овкусявате, може да добавите готварска сол във водата.

Сурови или печени – не прекалявайте с ядките, защото те са силно калорични и с високо съдържание омега-6 мастни киселини, които стимулират хроничните възпалителни процеси в организма и могат да увредят кръвно-мозъчната бариера. Бъдете умерени и да ви е сладко!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Бях използван заради парите си

Бях използван заради парите си

Бях използван заради парите си. Така започва моя разказ. Израснах в бедно семейство. Трябваше да се борим, за да оцелеем. Още от малък реших, че трябва да променя всичко това. Целият ни род беше живял в немотия и затова бях решил, че аз ще бъда приятното изключение. И...

Трябваше да се досетя каква е

Трябваше да се досетя каква е

Трябваше да се досетя каква е, но бях хлътнал до уши. Така започва моя разказ. Запознах се със Славка в една библиотека. Видях я още отдалеч е нещо в нея моментално ме привлече. така започва моята история. Казвам се Илко, на 37 години съм и от малък живея в София....

Тревожни симптоми при жената

Тревожни симптоми при жената

Тревожни симптоми, които не бива да се пренебрегват. В женското тяло с напредване на възрастта настъпват някои промени, които трябва да се забелязват своевременно и да се проследява развитието им. Има някои симптоми, които в никакъв случай не бива да се неглижират,...

Митове за здравословните храни

Митове за здравословните храни

Митове за здравословните храни, които не знаем. В днешно време здравословното хранене е една тенденция, която бележи сравнителен успех. Но смеем да твърдим, че не всички се запознават изцяло със здравословните храни, техните хранителни стойности, ползи и евентуални...

Трябваше да се досетя каква е

Трябваше да се досетя каква е

Трябваше да се досетя каква е, но бях хлътнал до уши. Така започва моя разказ. Запознах се със Славка в една библиотека. Видях я още отдалеч е нещо в нея моментално ме привлече. така започва моята история. Казвам се Илко, на 37 години съм и от малък живея в София....

повече информация
Тревожни симптоми при жената

Тревожни симптоми при жената

Тревожни симптоми, които не бива да се пренебрегват. В женското тяло с напредване на възрастта настъпват някои промени, които трябва да се забелязват своевременно и да се проследява развитието им. Има някои симптоми, които в никакъв случай не бива да се неглижират,...

повече информация
Митове за здравословните храни

Митове за здравословните храни

Митове за здравословните храни, които не знаем. В днешно време здравословното хранене е една тенденция, която бележи сравнителен успех. Но смеем да твърдим, че не всички се запознават изцяло със здравословните храни, техните хранителни стойности, ползи и евентуални...

повече информация
Новолунието на 1-ви февруари

Новолунието на 1-ви февруари

Новолунието на 1-ви февруари наближава. Новолунието е специален момент от месеца, в който можем да правим планове, да посяваме намерения и да сбъдваме желания. Новолунието във Водолей ни дава възможност да излезнем от рамките и да видим живота си от високо. Да...

повече информация
Дължината на кутрето

Дължината на кутрето

Дължината на кутрето има значение за характера на човек. Има части от тялото, които могат да издадат много за същността ни. Такива са например ръцете и дори има създадено изкуство, което се изразява в предсказания по ръцете – хиромантия. Не всеки обаче притежава...

повече информация
Нарът е много полезен плод

Нарът е много полезен плод

Нарът е много полезен. В продължение на много години нарът се смята за символ на любов, плодородие и здраве. Това е плод на дърво, наречено нар, обикновено високо около 5 метра. Формата му наподобява ябълка, но вътре в плода има семена, характеризиращи се с наситен...

повече информация