14 вида домашни цветя
Публикувано на: 23.07.2020
14 вида

14 вида домашни цветя и растения, които е хубаво да имате у дома. Уютът във вашия дом зависи и от това, какви цветя сте подбрали за декор. Изборът е изключително широк и естествено, зависи от чувството ви за естетика. И все пак ще обърнем внимание на факта, че не малка част от отглежданите при домашни условия цветя, респективно растения, са полезни в една или друга степен за здравето. Ето, подредени по азбучен ред по-долу, една група от 14 цветя/растения с такива свойства, от които може да си изберете, не само за да украсите своя дом, но и да обезпечите съответното позитивно биоенергийно разпределение в помещенията му.
1. Алое
Ще го познаете по месестите листа, които охотно поемат вода в резерв, така че не се притеснявайте ако забравите да го поливате редовно! Здравословните му ползи се наблюдават, когато достигне 3-годишната си възраст. Те са обусловени от наличие в растението на вещества, които възпират дегенерацията на клетките и превръщането им в ракови, както и които унищожават опасните бактерии стрептококи, стафилококи и др., а използвайки настойката му (приготвена до началото на лятото) ще заздравите учудващо бързо рани или/и изгаряния. Присъствието на алое в къщата ви има и силно тонизиращ ефект!

2. Английски бръшлян
Това растение е изключително ефикасен абсорбент не само на въглеродния диоксид, който се отделя при издишване, но и на всякакви вредни примеси във въздуха като формалалдехид, тежки метали и други. Ето защо, макар и да не е лесен за отглеждане, го препоръчваме настоятелно да расте у дома ви в случай че жилището ви е в близост до индустриални обекти, магистрали, и особено ако то е на приземен етаж.
3. Бегонии
Независимо дали са от групата на декоративно-листните и от тази на цъфтящите, нямате проблеми с отглеждането на бегонии, стига редовно да ги снабдявате с необходимото (но не и повече от това!) количество вода; при това, няма значение дали ще ги държите на слънце или на сянка – и при двата вида, бегониите отделят фитонциди във въздуха, които имат смъртоносно въздействие върху различни видове вредни за здравето микроорганизми и преди всичко върху стрептококите и стафилококите. Същевременно, бегониите абсорбират определени токсични химични съединения, а и отделят водни пари, с което овлажняват въздуха.

4. Каланхое

Това растение обича да вирее на сухо и на светло, но не и да е изложено пряко на слънчевата радиация. През зимния сезон го поливайте веднъж месечно, за да сте сигурни че ще цъфти през пролетта. Здравословните му ползи са, че унищожава вируси, микроби и гъбни спори във въздуха, докато неговият сок има бърз кръвосъсирващ ефект, както и действа регенериращо на увредени от изгаряния клетки.

5. Лимон

През лятото е добре да му осигурите свеж въздух, но не и да е на течение или/и да сменяте често местоположението му у дома ви. Също така, не го дръжте на тъмно и на студено. Ако не му е комфортно, лимонът сигнализира с опадване на листа и тогава са нужни бързи корекции в отглеждането. Тези усложнения се компенсират обаче, от здравословните ползи: именно листата са тези, наред с плодовете му разбира се, които постоянно отделят вещества, унищожаващи много от странстващите във въздуха, опасни за организма бактерии. А маслото, приготвено от лимони, активира мозъчната дейност, понижава кръвното налягане и има антистресиращ ефект.

6. Мушкато

Най-добре е да го засадите в градината си, но ако такава нямате, то и една подчертано светла стая с ниска влажност ще му осигури прекрасни условия за редовен цъфтеж, ако разбира се, не го поливате прекомерно. И ако имате мушкато в спалнята си, то, благодарение на отделящите се от него фитонциди, сънят ви ще е здрав, а депресивните ежедневни проблеми ще ви безпокоят в много по-малка степен! Освен това, характерната миризма на растението прогонва не само комари, мухи и други подобни дразнители, но и унищожава редица болестотворни микроорганизми!

7. Нефролепис

Това е папрат и с право се смята за един от най-красивите й видове! Лесна е за отглеждане при домашни условия, стига влажността в помещението да е относително висока и да я поливате редовно; няма значение дали ще държите растението на слънчево или на сенчесто място. Имате ли нефролепис в работната си стая, няма да е необходимо да се борите със сънливостта си, пиейки кафе след кафе, а вялостта ви ще изчезне като с магическа пръчка! Освен това, вредният ефект от излъчването на вашия компютър се минимизира, ако разположите растението в близост до него! И не на последно място – тази папрат укрепва имунната ви система!

8. Рапис

Ако, не дай Боже, имате проблеми с дихателната или/и сърдечно-съдовата си системи, то отглеждайте рапис у дома си, за да наситите въздуха там с отделящите се от растението соли и минерали, за сметка на адсорбираните от него вредни вещества. Нещо повече, в такава атмосфера ще се чувствате невероятно спокойни и стресът ще остава далеч назад, което се дължи в определена степен и на наистина изящните форми на растението!

9. Спатифилум

Аристократичната красота на това растение с издължени листа и бели (има и такива с кремави и розови оттенъци), причудливи по форма, фуниевидни цветове, се съчетава с изключителните му здравословни ползи. Предпочита се спатифилумът да е оставен на умерено топло, слънчево място и в атмосфера на висока влажност, но растението не се плаши както от горещини, така и от прохладата на сенчести места, стига да не е на течение и водата в почвата да не е в излишък. Спатифилумът абсорбира изключително ефективно химически замърсители, намиращи се във въздуха във вид на пари на ацетон, бензол, амоняк, фенол, формалдехид и различните видове алкохоли – всички те с доказано канцерогенен ефект. Ето защо, осигурете обезателно присъствието на растението в новия си дом или след като сте извършили там основен ремонт! Не забравяйте също така и за овлажняващите свойства на спатифилума, неговия антиплесенен ефект, както и позитивното му въздействие при емоционално изтощение на организма и дори при тежък срив!

10. Тръстикова палма

Това е растението, което в най-висока степен абсорбира бензена (бензола), чиито отровни и канцерогенно действащи молекули безпрепятствено проникват в земната атмосфера в резултат – до огромна степен – от присъствието им в газовете, отделящи се от автомобилните ауспуси. При това, ефектът е толкова по-значим, колкото по-свободен е горният слой на почвата, където растението вирее.
В същност, тръстиковата палма е непретенциозна за отглеждане: малко слънчице и умереното й поливане (съобразно влажността на въздуха в помещението), ще са достатъчни за нормален растеж, дори при температури около или под нулата.

11. Фикус

Има го във вид както на дървета, така и на ниски катерливи растения, чиито листа при някои култивирани видове, постепенно са придобивали по-тясна форма с времето. Добре е листата на фикуса да бъдат периодично измивани, но растението не бива да бъде прекомерно поливано – иначе е лесно за отглеждане. Здравословните ползи от отглеждането на фикуса се свеждат до ефективно пречистване и освежаване на въздуха в помещението без алергични реакции, а успокояващото въздействие на растението върху нервната система снижава съществено агресивността в поведението.

12. Хамеропс

Това е друг вид палма, която ви препоръчваме да отглеждате у дома си, тъй като: от една страна е бавно растяща, непретенциозна към условията на околната среда – ниската влажност не е пречка за нормалния й растеж, стига да бъде обилно напоявана; от друга страна са нейните полезни свойства, обуславящи се от способността да отделя постоянно, чрез листата си, водни пари и кислород, при което се създава изключително здравословна дихателна атмосфера.

13. Хибискус

Хибискусът (китайската роза) има необичайно лъскави листа и впечатляващи пищни цветове. Ако ще стилизирате фона в къщата си с това растение, то му осигурете топлина, но не при директна слънчева светлина, като поддържате влажността в помещението да бъде в средния диапазон – нито висока, нито ниска. Точно при спазването на такива условия хибискусът цъфти превъзходно, а листата му не опадват, при което у дома ви ще се настанят добронамереността, енергичността и предприемчивостта. Освен това, чаят, приготвен от това растение (каркаде) променя окислителната среда в организма в неутрална и така не позволява дегенериране на неговите клетъчни структури.

14. Хлорофитум

И накрая – хлорофитум – непретенциозно растение по отношение на светлината, но не и по отношение на влажността в околната атмосфера. Не изисква кой знае какви грижи за отглеждането му: расте и на светло, и на сянка. Ако не сте в състояние някой да го полива по време на лятната ви ваканция, то просто го изнесете на открито място и като се върнете – ще го намерите все така готово да проявява здравословните си свойства. А те са да неутрализира фетоли, формалдехиди и вредните вещества, отделящи се при горенето. За денонощие, хлорофитумът е в състояние да прочисти въздуха в помещения с общо вместимост 6 – 7 куб. м, като ефектът видимо се засилва при добавяне на малко дървени въглища в почвата, където сте го посадили.

Всеки ден се карахме

Всеки ден се карахме

Всеки ден се карахме с моята приятелка. Не се издържаше. Всичко започна преди 3 години. Тогава пламна нашата любов. Решихме, че ще е страхотно да заживеем заедно. Искахме да бъдем семейство и да живеем щастливо. Радка обаче беше много ревнива. Непрекъснато ме...

Бабини хитринки за дълголетие

Бабини хитринки за дълголетие

Бабини хитринки могат да променят животът ви изцяло. Съветите от бабите не трябва да се пренебрегват. Дълголетието е мечта за много хора, но много малко от тях знаят как да го постигнат. Моята баба например беше мъдра жена и живя до достолепните 99 години. От нея знам...

Отблъснах голямата си любов

Отблъснах голямата си любов

Отблъснах голямата си любов заради моето глупаво държание. Още от малка имам проклет характер. Бях затворена в себе си и не допусках почти никого до сърцето си. Приятелите ми бяха твърде малко, защото допусках до сърцето си само хора, на които наистина имах доверие....

Смених Петър с друг мъж

Смених Петър с друг мъж

Смених Петър с друг мъж и не съжалявам за избора си. Така започва моята история. Запознах се с Петър на една изложба. Той имаше същия изтънчен вкус за изкуство, както и аз. Заговорихме се пред една картина. Петър знаеше как да поведе разговор с една дама и ме накара...

Бабини хитринки за дълголетие

Бабини хитринки за дълголетие

Бабини хитринки могат да променят животът ви изцяло. Съветите от бабите не трябва да се пренебрегват. Дълголетието е мечта за много хора, но много малко от тях знаят как да го постигнат. Моята баба например беше мъдра жена и живя до достолепните 99 години. От нея знам...

повече информация
Отблъснах голямата си любов

Отблъснах голямата си любов

Отблъснах голямата си любов заради моето глупаво държание. Още от малка имам проклет характер. Бях затворена в себе си и не допусках почти никого до сърцето си. Приятелите ми бяха твърде малко, защото допусках до сърцето си само хора, на които наистина имах доверие....

повече информация
Смених Петър с друг мъж

Смених Петър с друг мъж

Смених Петър с друг мъж и не съжалявам за избора си. Така започва моята история. Запознах се с Петър на една изложба. Той имаше същия изтънчен вкус за изкуство, както и аз. Заговорихме се пред една картина. Петър знаеше как да поведе разговор с една дама и ме накара...

повече информация
Обожавам мъжете да ме глезят

Обожавам мъжете да ме глезят

Обожавам мъжете да ме глезят и не ме е срам то това. Така започва разказът ми. Аз съм жена на 30 години. За период от 10 години смених доста мъже и не ме е срам да го крия. Определено обичам да се забавлявам и никак не бърза де се омъжвам. С една дума - живея си...

повече информация
Изневерих на годеника си

Изневерих на годеника си

Изневерих на годеника си и това преобърна живота ми. От малка си имах добър приятел. Стойчо винаги ме защитаваше, поднасяше ми изненади, беше добър и внимателен с мен. След като завърших училище и станах студентка, приятелството ни от деца се превърна в бурна любовна...

повече информация
Предателството на приятелката ми

Предателството на приятелката ми

Предателството на приятелката ми преобърна живота ми с краката нагоре. Не бях предполагала, че може да направи нещо подобно. Бях чела по книгите, че стават и такива неща, ама не го вярвах. Но ето че се случи и на мен. Историята ми започва с един мъж, в който се бях...

повече информация